5 gesturi care arată că sunt în lumea lor

null,,

Fie că ești public speaker sau trainer, este necesar să ai grijă nu doar de postura corpului tău ci și de cea a participanților tăi. În funcție de acest lucru îți poți da seama dacă discursul tău le captează atenția sau ei sunt de mult cu gândul acasă la copii, la job, la mare sau se văd cu prietenii într-un bar.

Deja știm de la cercetătorii în domeniu că aproape 90% din mesajul pe care vrem să-l furnizăm unui receptor, îl transmitem prin gesturi și mimică.

Iată 5 semnale care te atenționează că trebuie să faci ceva pentru a le atrage atenția:

  1. Brațele încrucișate – clar a pus o barieră între tine și el, iar capacitatea lui de atenție scade din ce în ce mai mult. Pentru a-l deschide, pune-i câteva întrebări legate de contextul discursului, rostește-i numele sau dă-l ca exemplu, poți face chiar tu gesturi ample cu brațele în dreptul lui.  Dar ai grijă, poate e prea frig în sală și omul simte nevoia să se încălzească;
  2. Ține degetul la gură – s-ar putea să nu fie de acord cu ce ai spus tu, ar vrea să-și zică părerea, dar cu toate astea ceva îl oprește. Verifică ce ai spus, poate ai dat date despre un anumit eveniment și nu le-ai zis complet sau ai omis o parte din ele, poți să-l întrebi dacă e de acord cu spusele tale.
  3. Ține pumnul în obraz – ”poziția gânditorului” – dar se gândește prea departe, deja vede prin tine, probabil el visează la un loc unde se distrează cu prietenii. Ce-i de făcut? Poți să faci o aplicație practică pe echipe, sau mai ridici puțin sala în picioare, ori dai o pauză scurtă (depinde și de numărul celor care țin pumnul în obraz).
  4. Cască – aici e o problemă, pentru că din câte știm căscatul e contagios, hai că se mai întâmplă să fie câte unul super obosit, iar dacă discursul tău este foarte bun nu o să-i afecteze pe ceilalți, dar dacă mai cască încă unul și încă unul atunci e ceva în neregulă cu ce transmiți. Așa că deschide geamurile, ai grijă ca sala să fie suficient de luminată, dă câteva aplicați sau chiar pauză.
  5. A adormit – Ups! – aici l-ai pierdut…clar ceva nu e bine, e inadmisibil să se întâmple asta cu participanții, trebuie să-ți schimbi tactica de discurs și de predare, încearcă se te axezi mai mult pe practică și mai puți pe teorie, pune accentul pe oamenii din sală, ei au rolul principal, nu tu.

În ceea ce te privește pe tine, fii cât mai natural, nu te concentra foarte mult să îți controlezi gesturile, atâta timp cât suntem sinceri și mesajul va fi receptat așa cum trebuie.

 

 

2 thoughts on “5 gesturi care arată că sunt în lumea lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>