Tu ce ai face cu 25000 de euro nerambursabili?

12295786_1016937325033254_795396339_o

WOW! Câte idei de afaceri avem în minte! Iar de cele mai multe ori când ne întreabă cineva de ce nu le punem în practică, de ce nu le dăm viață, răspunsul nostru e simplu: ”Păi de unde bani ?”

Iată că există posibilități de finanțare și pentru cele mai inovatoare idei posibile, în anul 2015, în cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost deschisă o linie de finanțare care a venit în sprijinul tinerilor întreprinzători pentru a-și pune ideile în practică.

Tineri  întreprinzători au putut accesa până la 25000 euro nerambursabili! (știu, te gândești: tu unde erai?) și pentru că tot sunt conectată cu ce se întâmplă cu finanțările de pe la Uniunea Europeana, am avut ocazia să discut cu oamenii din spatele unei idei finanțate prin acest program: 3D Printare Scanare.

Alexandru, un tânăr de 26 de ani, cu hobby-uri ”precum oamenii normali” (după cum zice el), școlit la Politehnică, care de mic se visa afacerist, cu un birou pe colț, costum și cu părul grizonat, a avut nevoie doar de o idee, inspirația de a accesa fonduri nerambursabile și dispoziția pentru a depune munca necesară.

Pentru că demersurile depuse au fost mult mai cuprinzătoare decât ce am prezentat în rândurile de mai sus, în cele ce urmează puteți să vă lăsaţi inspirați de motivarea pe care Alexandru a avut-o în vederea realizării visului lui.

 

Interviu cu Alexandru-Sebastian Sandu – Fondator și Manager 3D Printare Scanare S.R.L.:

Manuela Constantin (Manu): Alex, vii pe piață cu o afacere bazată pe o tehnologie inovatoare, cum, când, unde și cu cine ți-a venit ideea de a face un astfel de business?

Alexandru Sebastian Sandu (Alex): Aici, răspunsul este destul de vag și se pierde în timp . Ideea să spunem că mi-a venit împreună cu un prieten (Cătălin), posesor și el de spirit antreprenorial, dar ceva mai nerăbdător, astfel încât el a pornit o mică firmă cu acest domeniu de activitate acum vreo jumătate de an împreună cu alt prieten comun (Bogdan). Eu am hotărât să fac follow-up la programul Start-Up, să văd ce reușesc, deoarece îmi doream să am o sumă mare de bani disponibilă de la început. După ce am reușit să iau finanțarea, nu avea rost să fim concurenți, astfel încât ne-am unit forțele.

Într-adevăr, este o tehnologie inovatoare, în special pe piața românească. Mai important însă, este faptul că este o tehnologie puternic susținută la nivel mondial prin pomparea de sume enorme în dezvoltare. Asta trebuie să conteze în orice business ai alege să dezvolți, chiar dacă România este cu mulți ani în urma altor țări.

Manu: Cum îți descrii echipa?

Alex: Este o echipă echilibrată, o echipă capabilă să acopere toate aspectele unui asemenea business.

Eu mă ocup de partea de management și administrare, fiind cel care se ocupă în primul rând de relația cu Organismul Intermediar, cu furnizorii, cu colaboratorii contractați, etc. … pe scurt mă ocup de toate actele și am grijă ca firma să fie în legalitate. Partea de PR cade tot în sarcina mea. Deciziile importante le împart cu următoarele 2 persoane.

Cătălin este inginerul proiectant, prin el trecând toate ideile de produse în primă fază, pentru a ne da seama dacă le putem transpune în realitate sau nu. Partea bună e că găsește mai mereu calea să reușim să facem asta.

Bogdan este inginer electronist iar el are grijă ca toate echipamentele să funcționeze în parametri normali (iar imprimantele 3D au personalități puternice). În paralel, are libertate de mișcare să lucreze ”în secret” la prima imprimantă 3D construită integral de către noi, încercând astfel să împingem firma și spre o altă piață de desfacere.

Tudor este persoana care se ocupă de operațiunile zilnice ale firmei, acoperind în același timp și lucruri pe care noi nu avem timp să le facem, dar le putem delega. În principiu, el trebuie să fie persoana care preia comenzile, fiind de obicei primul punct de contact al clienților cu firma noastră.

Deși pare că reușim să delimităm bine sarcinile, deseori ne intercalăm și pierdem din eficiență dar până la urmă suntem un Start-Up, suntem la prima experiență antreprenorială de capul nostru și încă învățăm multe aspecte.

Manu: Ideea de afacere o aveați înainte de a știi despre posibilitățile de finanțare la nivel național, sau când ați văzut că se dau fonduri nerambursabile v-ați gândit ce puteți face pentru a accesa bani prin această metodă?

Alex: Ideea a apărut cu puțin timp înaintea lansării în dezbatere a Ghidului pentru România Start—Up, dar da, știam de existența diverselor linii de finanțare. Idei au fost multe, încă sunt (aviz investitorilor J ), dar am ales-o pe cea pe care am simțit că o pot aplica aici, în București. Niciunul din celelalte programe de finanțare nu era atât de avantajos din punct de vedere al cheltuielilor eligibile așa cum a fost România Start-Up.

Manu: În ce an ai aplicat pentru accesare de fonduri și pe ce linie de finanțare?

Alex: Proiectul a fost depus în anul 2015, în cadrul ”Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013”, Axa Prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenție ”Promovarea culturii antreprenoriale”.

Manu:  Ce sumă a fost alocată pentru afacere și ce contribuție financiară ai avut ca solicitant?

Alex: Suma ”câștigată” a fost de 109.500 Lei (aproximativ 24.750 Euro). Inițial, programul era gândit cu contribuție 0% din partea solicitantului. Apoi, au modificat condițiile și a fost impusă cofinanțare de 2%. Cofinanțarea de 2% este mai mult decât decentă, dar, AVIZ celor care se gândesc să acceseze asemenea fonduri, să fie pregătiți moral pentru cheltuieli mult mai mari din partea lor ca solicitanți. Eu am fost naiv inițial, și am greșit, pentru că dezamăgirea a fost foarte mare când am observat câți bani personali pompez față de cât mă pregătisem să cheltui.

Manu: Cum a decurs colaborarea cu autoritatea finanțatoare/beneficiarul POSDRU, ați primit consiliere din partea acestora?

Alex: Pot spune că în această privință sunt mulțumit. Logic, au existat probleme, certuri, nervi, dar până la urmă trebuia să facem cumva lucrurile să meargă, interesul fiind mutual. Cred că depinde foarte mult și ce tip de oameni se implică activ din partea beneficiarului.

Manu: Care a fost mecanismul de alocare al fondurilor nerambursabile pentru Start-up-ul vostru?

Alex: Acest proiect presupunea instruirea unui număr minim de 400 de persoane pentru fiecare proiect, persoane care în urma a 5 module urmau să obțină o serie de ”Competențe antreprenoriale”. Din aceste 400 de persoane, depuneau planuri de afaceri cei care doreau să deschidă o afacere, conform indicatorilor proiectului trebuind să primească finanțare minim 40 de proiecte (mai exact, 10% din persoanele instruite). Mecanismul de deblocare a banilor a fost unul foarte corect după părerea mea, bazându-se pe depunere de Cereri de Rambursare și Cereri de Plată.

Proiectul trebuia să dureze 6 luni, între lunile Iunie și Decembrie 2015. Eu am semnat Acordul de finanțare la sfârșitul lunii August, iar schema de minimis s-a închis pe 30 Noiembrie, nu în Decembrie. Nu ”fac” acum calculul cât timp a rămas efectiv din cele 6 luni (deși știu exact câte luni, zile, ore și secunde), dar am pus serios problema sustenabilității firmei după terminarea finanțării. Mai exact, timpul scurt în care firma trebuia să ajungă sustenabilă.

Cu toate acestea, din câte am citit, sunt proiecte din această serie care au primit prima tranșă de bani abia la jumătatea lunii Noiembrie. Voi urmări cu interes statistica firmelor finanțate prin România Start-Up, să văd câte vor trece de pragul de 6 luni. Inclusiv noi suntem expuși, dar sperăm să reușim să trecem acel prag.

 

12295786_1016937325033254_795396339_o

Manu: Vorbim de o tehnologie nouă, de unde ați achiziționat echipamentele și cum v-ați descurcat cu procedura de achiziție care știm că este destul de greoaie pentru un expert în domeniu, dar mai ales pentru niște tineri întreprinzători?

Alex: Într-adevăr, fiind vorba de o tehnologie nouă pe piața din România, variantele pentru achiziții din țară sunt foarte puține, asta dacă există. De aceea, m-am orientat direct spre exteriorul țării, dar în limitele Europei.

De ce în limitele Europei ? Păi dacă te înscrii, ca firmă, în Registrul Operatorilor Intra-comunitari (ROI), poți achiziționa din Europa fără să plătești TVA-ul produselor și se simplifică procedurile vamale la intrarea în țară a produselor. Acum depinde pe ce business ești axat, noi având achizițiile de imprimante 3D, scannere 3D, materii prime pentru imprimantele 3D, etc., a fost logică opțiunea de a ne înscrie în ROI.

În ceea ce privește procedura de achiziție în sine  … eu cred că putea să fie simplificată. Foarte multă muncă pentru fiecare Cerere de plată și de Rambursare, timp pierdut care putea fi utilizat mult mai bine. Dar greu este la prima serie, până înțelegi ce se dorește. Apoi înțelegi ce se dorește și blestemi când faci un întreg dosar de achiziție pentru un .. cablu HDMI de 14 lei și pioneze pentru panoul de plută ce au incredibila valoare de 8 lei.

Deci da, procedura putea și trebuia clar să fie simplificată.

Manu: Ce canale de promovare folosiți pentru vizibilitatea afacerii?

Alex: Momentan am finalizat website-ul, credem noi că exprimă bine ceea ce facem și mentalitatea noastră în ceea ce privește afacerea. În paralel, promovăm pe Facebook dar încercăm, în primul rând, o promovare ”naturală”, organică. Mai exact, vrem ca oamenii să fie atrași pe pagina noastră văzând-o în NewsFeed, să intre  de curiozitate și să revină pentru că văd ceva interesant acolo. De aceea, acordăm o atenție destul de mare acestui canal de promovare.

Am lansat recent canalul de Youtube, și suntem prezenți pe Twitter, LinkedIN, Instagram și Snapchat. Încă studiem pentru a ne da seama ce canale de promovare ne pot ajuta cel mai mult.

Bineînțeles, urmează investiții și în această direcție pentru că tratăm cu seriozitate mare acest aspect.

 

Manu: Cum funcționează o imprimantă 3D și de ce consumatorii ar trebui să apelez12299605_1016937471699906_1039551082_oe la serviciile voastre pentru realizarea unor produse?

Alex: Voi încerca să rezum principiul de funcționare: imprimanta preia firul de plastic (de mai multe tipuri, culori, diverse texturi, etc.) pe o parte, îl topește în interior și îl scoate pe altă parte într-un fir lichid, mult mai subțire, așezându-l așa cum îi comandă softul ce interpretează proiectul 3D. Așezând plasticul strat peste strat, pornind din partea de jos, obiectul este practic ”construit” din plastic, acesta răcindu-se și întărindu-se.

De ce ar trebui să apeleze consumatorii la noi ? Pentru că suntem niște oameni faini și pentru că orice idee ar avea cineva, noi plecăm de la premisa că este realizabilă . Sunt multe de spus … și se pot face foarte multe produse. Plecând de la cele utile/funcționale la cele decorative, de la cele visate la cele văzute undeva, etc. Noi recomandăm călduros o vizită la sediul nostru pentru a discuta și a vedea ce putem face pentru fiecare client în parte. Răspundem rapid pe mail și Facebook dacă există un client din afara Bucureștiului sau care nu are timp să ne viziteze.

 

Manu: Ce sfaturi le dai tinerilor întreprinzători care vor să acceseze fonduri nerambursabile?

Alex: Să nu renunțe la primele piedici și crize de nervi. Să analizeze foarte, dar FOARTE BINE pachetele de informații pentru fiecare linie de finanțare, trebuie înțeles fiecare punctuleț de acolo. Să se gândească foarte bine câți bani personali ar trebui să cheltuie conform planului și să-i înmulțească cu 4, aceea este suma pe care o vor cheltui în realitate. Să nu le fie frică/rușine să apeleze la oameni care au trecut prin asta sau la grupurile de Facebook de exemplu.

Sunt foarte mulți bani de accesat și prea puțini oameni ce au curajul să facă asta. Da, cadrul legislativ nu este propice începerii și dezvoltării unui business mic. Da, vor acumula frustrări zilnic probabil, de fiecare dată când vor alerga 8 ore încontinuu pentru o hârtie, de fiecare dată când vor avea în față încă o moacă de funcționară sictirită, de fiecare dată … ați prins ideea J

Dar ce pot să spun foarte clar este că merită. Să reușești să aplici planul, să deschizi firma ta, să te zbați pentru ea … simți că faci ceva care merită toate nopțile nedormite.

Tocmai pentru că am trecut prin asta, iar de multe ori eram cu informațiile înaintea implementatorilor, am decis să studiez mai mult și să acord consultanță mai departe pentru accesare de fonduri. Practic, să dau mai departe know-how-ul acumulat, dar în modul în care aș fi vrut să primesc eu ajutor, nu în modul în care lucrează 9 din 10 din firmele de consultanță din România.

 

Acesta este un exemplu de afacere înființată cu sprijinul fondurilor nerambursabile. Mai multe detalii despre servicii, produse, activități și oamenii din spatele acestui start-up găsiți pe website-ul www.3dprintscan.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/3DPrintareScanare/ .

 

12311502_1016938651699788_493024520_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>